Binnenreizen maakt gebruik van verschillende methoden, waaronder ook reizen met ‘Medicijnen’ (zoals sjamanen, druides en medicijnmannen bij oude natuurvolken werken we soms ook met bewustzijnsverruimende middelen, die wij “medicijnen” noemen). Een overzicht:

– Vuurceremonie

– Meditaties

– Geluids-meditaties (drummen, gong)

– Diepte coaching

– Reizen met medicijnen

– Opstellingenwerk

– Lichaamswerk

– “Voluit JA”- 3 daagse training

– Op adem-kom-dag(en)

In overleg met jou bepalen we wat de meest geschikte methode(n) is (zijn). De reizen vinden in de regel op één dag plaats – meest gebruikelijk is dat de reis rond 14.00 begint en aan het eind van de middag eindigt. Uitgangspunt is dat je blijft overnachten zodat de inzichten die je in de reis tegenkomt, de volgende ochtend kunnen worden vastgelegd en besproken. En we ondersteunen bij de integratie van de opgedane ervaringen.IMG_2521

De reis naar binnen

Hoe ziet zo’n reis eruit? Iedere reis is anders en van persoon tot persoon verschillend. We beginnen en eindigen echter altijd met een ceremonie die geïnspireerd is door eeuwenoude riten van Noord-Amerikaanse indianen. Op deze wijze wordt het ‘heilige’ van de reis benadrukt en wordt er gevraagd om de veiligheid die nodig is om de reis z’n optimale effect te laten hebben. Een reis duurt in de regel tussen de 4 en 5 uur. Soms zijn mensen al weer heel snel terug in de ‘alledaagse realiteit’ en soms duurt dat nog een tijd – soms kan dat ook de dag(-en) na de reis nog doorgaan. Dat komt omdat je niet in de ene of in de andere realiteit bent: je bent in feite altijd in alle realiteiten tegelijk. Ook lang nadat een ritueel (of eventueel een medicijn) is uitgewerkt, blijf je daarna meer ontvankelijk voor die andere realiteit. Het vergt oefening om bewust tegelijk in beide realiteiten aanwezig te zijn. We helpen je na de reis om (ook) weer stevig in de alledaagse realiteit te staan – met die realiteit is niets mis. Wij zeggen: “Hoofd in de wolken, maar wel voeten op de grond.” Als je een binnenreis gaat maken, is het verstandig om in je agenda de volgende dag met de mogelijkheid van na-effecten rekening te houden: liefst tijd plannen om de ervaringen te integreren en niet de volgende dag lastige en verantwoordelijke taken in je agenda zetten.

Iets meer over enkele Methoden

binnenreizen_ink02_draak• Reizen met medicijnen

Als er met ‘medicijnen’ wordt gereisd, gaat het om betrekkelijk lichte, legale middelen met een bewustzijnsverruimende werking (zie ook de lijst van het RIVM HIER - wij werken buiten hun top-10). Zo’n ‘heilige’ reis, gericht op bewustzijn en ontmoeting met je eigen ziel, is totaal verschillend van ‘recreatief’ gebruik van bewustzijnsverruimende middelen.  Bij het Opstellingenwerk en het Lichaamswerk werken we regelmatig samen met John van der Meij.

• 3-daagse Voluit ja- training

Een uitzondering is de 3-daagse training, die elders wordt gegeven zodra voldoende mensen zich hebben opgegeven. Deze training wordt gegeven in samenwerking met John van der Meij. Het thema “Voluit ja!” krijgt in de drie dagen vorm aan de hand van de analogie van de “tijger” in jezelf, de onbewuste krachten die een groot deel van ons dagelijkse leven bepalen. In de opbouw werken we met : Meeting the Tiger, Avoiding the Tiger en Riding the Tiger. De krachten waar we accent op leggen zijn de boosheid, de woede ,onszelf en de lust, de seksuele kracht in ons die zo bepalend is voor onze in vitaliteit, onze levendigheid. Het lijken soms tegengestelde driften, maar in wezen is het van hetzelfde spul gemaakt, nl van vitale energie. Het gaat ons niet om het bevrijden van deze krachten maar om het je bewust te worden, hoe je je ertoe verhoudt. Leer de “tiger” beheren ipv hem te beheersen. Het gaat bij lust en woede over je authenticiteit, over het aannemen van je eigen  kleur; in ieder geval je daar bewust van te worden. Van daaruit ontstaat het volle JA.

Om deze thema’s goed en zorgvuldig te kunnen behandelen maken we gebruik van verschillende vormen van zelfonderzoek afgewisseld met stukjes theorie. Op deze manier word je meer en meer intiem met jezelf, met het leven, meer in het moment, in tegenstelling tot van een afstand toekijken en oordelen.

• Op Adem-kom dag(-en)

Hierbij gaat het om één of meer dagen waarin iemand tot rust kan komen met wandelingen in het prachtige duingebied, meditaties, chakra- behandeling – enzovoort. Er is een keuze aan mogelijkheden om jezelf op te laden: stilte of juist oefeningen of gesprekken.